PRIMARIA COMUNEI BRANISTEA

Judetul Bistrita-Nasaud

PREZENTARE LOCALA

    Comuna Branistea este situata in partea vestica a judetului Bistrita-Nasaud. Satele vecine comunei sunt:
  • in partea sudica satul Unguras,
  • in partea vestica satul Sanmarghita,
  • in partea nordica satul Reteag si Uriu,
  • in partea nord-estica satele Ciceu-Cristur si Coldau,
  • in partea estica orasul Beclean,
  • in partea sud-estica satul Rusul de Jos si Malin.
    Din punct de vedere geografic, Comuna Branistea este situata in podisul Transilvaniei in "districtul dealurilor Bistritei si Ungurasului", pe malul stang al raului Somesul Mare in aval de confluenta acestuia cu Sieul. Distanta comunei fata de resedinta de judet este de 46 km, distanta fata de cel mai apropiat oras, Beclean, de 9 km, iar distanta fata de Dej, cel mai apropiat oras din judetul Cluj, de 15 km. Accesul este facil DJ 172 F dinspre Beclean spre Malut si Branistea, fiind mai dificil spre Ciresoaia, din Branistea (din cei 4 km distanta o portiune de drum e neasfaltat).
    Datorita asezarii comunei in trepte diferite de relief si posibilitatile de dezvoltare oferite de cadrul natural sunt diferite. Satele Branistea si Malut, asezate in culoarul Somesul Mare, au posibilitati de dezvoltare, aspectele critice fiind minore. Satul Ciresoaia, asezat in zona dealurilor, pe un teren accidentat, in panta, cu posibile alunecari de teren, are posibilitati de dezvoltare limitata. Specificul acestor localitati consta in nenumaratele livezi de ciresi si de meri care constituie principala sursa de dezvoltare economica. Potentialul economic este preponderent agricol. Potentialul turistic nu este suficient pus in valoare.

    Branistea

   
Localitatea este atestata documentar din 1362. Proprietarii acestui domeniu nobiliar au fost familiile Apaffi si Bethlen. In 1713 localitate avea 29 de fumuri, iar in 1750 avea 68 de fumuri. Intre 1760-1769 sunt mentionati multi proprietari ai domeniului. In 1769 familia Bethlen avea pod cu vama la Branistea, iar in 1787 a fost infiintata o statie de postalion care a fost mutata mai tarziu la Ciceu-Cristur. In 1898 printre proprietari sunt mentionati Bethlen Laszlo si Mosa Sandor localitatea avand 3 mori. La acea vreme, Branistea apartinea comitatului Dabaca aici desfasurandu-se si cateva sedinte al Comitatului.
    Localitatea este asezata in lunca Somesului Mare, la o altitudine de 250m. Terenul este plan cu o usoara panta spre partea nordica spre raul Somesului Mare, fara alunecari de teren.

    Ciresoaia
    Prima atestare a localitatii dateaza din 1269 cand jumatate din localitate este proprietatea lui Belus, fiul lui Marc si cealalta jumatate este proprietatea lui Fulop, fiul lui Jacob, care erau vasalii cetatii Unguras. In 1269 acestea au vandut Ciresoaia proprietarului vecin, comitatului Apa, pentru 15 marci de argint. In 1342 este mentionata in registrul de dijme papale. In 1447 se afla inca in proprietatea familiei Apaffi. In 1661 in timpul campaniei otomane tabara lui Ali - pasa care urmarindu-l pe Kemeny se aseaza aici. Documentele mentioneaza jeleri si iobagi. In monografia comitatului Dabaca, Kadar mentioneaza descoperirea unor fragmente ceramice, material arheologic gasit in vatra satului. In anul 1759 localitatea Ciresoaia avea garnizoana.
    Satul este asezat la sud de Branistea pe dealurile Somesului. In localitate sunt 3 paraiase cu caracter torential: unul izvoreste de pe dealul Eros, iar celalalt din zona cimitirului si traverseaza zona centrala a localitatii, iar al treilea izvoraste de pe dealul Kialto. Este necesar amenajarea acestor paraie deorece inmoaie argila si se produc alunecari de teren. Exista zone cu alunecari de teren care sunt sub interdictie de construire. Exista zone cu alunecari de teren care ar trebui puse sub interdictie de construire. Prin captarea izvorului de pe dealul Eros si dealul Kialto s-ar putea rezolva problema alimentarii cu apa a catorva strazi din localitate.

    Malut
    Satul este amintit in 1263 in hotarul Ciresoaiei. In 1334 se afla in proprietatea stramosilor familiei Bethlen. Localitatea are statutul celor aflate pe domeniile nobiliare. In 1866 avea 76 de fumuri. In 1717 a suferit consecintele ultimei invazii tatare. Tatarii si-au ridicat temporar o tabara aici, loc de pornire a unor expeditii de prada.
    Satul Malut este asezat in lunca Somesului Mare, traversat de Valea Malutului. Se impune amenajarea albiei Somesului Mare din aceasta zona pentru protejarea terenului agricol din localitate. Valea Malutului avand caracter torential, transporta multe aluviuni care se depun in zona localitatii. Albia raului este mai ridicata este necesar adancirea albiei pentru impiedicarea revarsarii acesteia.

    Informatii demografice
    Suprafata totala a comunei Branistea este de 4.164 hectare, din care 117 hectare este suprafata ocupata de curti si constructii.
    Comuna are in total 3395 de locuitori, 1161 de case si 1 bloc cu 8 apartamente.